We hebben een nieuw pensioenstelsel! Het door Minister Carola Schouten ingediende wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 30 mei 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Het nieuwe pensioenstelsel is daarmee een feit. Het nieuwe pensioenstelsel gaat in op 1 juli 2023 en er geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2028.
Voor werknemers die na invoering van het nieuwe pensioenstelsel in dienst treden is er straks nog maar één pensioenregeling mogelijk, de beschikbare premieregeling met een voor iedereen gelijk premiepercentage. Heeft u een bestaande -verzekerde- regeling? Dan kunt u ervoor kiezen deze voor bestaande deelnemers te laten voortbestaan totdat deze allemaal uit dienst zijn. Een middelloon- of wellicht nog een eindloonregeling is niet meer toegestaan.
Wilt u meer weten over de gevolgen voor uw pensioenregeling die door één van de ca. 200 pensioenfondsen (Bpf, Opf en/of Apf) wordt uitgevoerd? Klik dan hier.
Ontdek meer
Gevolgen voor werkgevers nieuw pensioenstelsel
Iedere werkgever met een verzekerde pensioenregeling wordt door het nieuwe pensioenstelsel geconfronteerd met een aanpassing van de pensioenregeling. De werkgever mag de nieuwe regeling zelf vormgeven, uiteraard in samenspraak met de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
Hoe bereid u zich voor op een nieuw pensioenstelsel?
Wij adviseren werkgevers om allereerst een tijdsplan op te stellen. Hierin stelt u vast wanneer u welke stappen zet. Dit geeft rust en het creëert duidelijkheid binnen uw organisatie. Er kunnen immers omstandigheden op uw onderneming van toepassing zijn die de urgentie -mede- bepalen. Denk hierbij aan een geplande overname, fusie of voorgenomen harmonisatie van arbeidsvoorwaarden. Afhankelijk van de op uw onderneming van toepassing zijnde omstandigheden kan de doorlooptijd van de gehele transitie sterk oplopen. Uw persoonlijke adviseur is uiteraard graag bereid u te helpen bij het opstellen van uw tijdsplanning. Andere activiteiten die u vooruitlopend op de definitieve wetgeving kunt opstarten zijn:
Samenstellen pensioencommissie
Ook adviseren wij werkgevers om een pensioencommissie samen te stellen. Deze commissie begeleidt de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Hiermee creëert de werkgever bestendigheid in het besluitvormingsproces. Het is belangrijk dat de pensioenkennis van de leden van de pensioencommissie op -gelijk- niveau wordt gebracht, bijvoorbeeld door een opleiding/workshop. Ze moeten later in het proces immers belangrijke besluiten nemen.
Herijken pensioenvisie
In het verleden is pensioenregeling samengesteld vanuit een bepaalde visie. Een belangrijke vraag is of deze HR-visie nog steeds van kracht is. Zo niet, dan is het verstandig om eerst een nieuwe visie vorm te geven. Neem in dat geval alle belangrijke ontwikkelingen zoals inflatie, MVO-beleid en de ‘war for talent’ mee in de overwegingen. Pas als de onderneming helder heeft hoe het zich wil positioneren kunt u verder met het samenstellen van het totale arbeidsvoorwaardenpakket, de pensioenregeling en de herverdeling van het beschikbare budget.
Impactrapport
Het is belangrijk dat u scenario’s uitwerkt waarmee de impact van eventuele keuzes inzichtelijk wordt gemaakt. Een professionele adviseur kan u hierbij helpen. Deze kan niet alleen de pensioenlasten voor de komende 5 – 10 jaar berekenen maar tegelijkertijd ook de impact op het pensioen van de deelnemers inzichtelijk maken. De scenario’s en de consequenties van eventuele keuzes worden gepresenteerd in een impactrapport. In het rapport wordt u ook geadviseerd of u de huidige regeling voor de bestaande werknemers in stand moet houden of juist iedereen moet converteren naar één nieuwe regeling. Het rapport kunt u delen met de pensioencommissie en/of de ondernemingsraad en stelt u in staat om een zorgvuldig besluit te nemen.
Wilt u -nog- meer informatie?
De overheid heeft twee platformen geïntroduceerd waarop kennisdeling rondom het nieuwe pensioenstelsel centraal staat. Relevante informatie voor betrokken partijen als werkgevers en ondernemingsraden vindt u hier. Meer algemene informatie en informatie voor de individuele werknemer vindt u hier. Wij beseffen dat deze platformen heel veel informatie bevatten en dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Op onze website beperken wij ons daarom ook tot de hoofdlijnen. Meer specifieke of specialistische informatie kunt u natuurlijk ook altijd via uw persoonlijke adviseur verkrijgen.