We hebben een nieuw pensioenstelsel! Het door Minister Carola Schouten ingediende wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 30 mei 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Het nieuwe pensioenstelsel is daarmee een feit. Voor het zover was moesten er eerst nog wel enkele wijzigingen in de wet worden doorgevoerd. Het nieuwe pensioenstelsel gaat in op 1 juli 2023 en er geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2028.
Voor werknemers die na invoering van het nieuwe pensioenstelsel in dienst treden is er straks ook nog maar één pensioenregeling mogelijk, de beschikbare premieregeling met een voor iedereen gelijk premiepercentage. Maar ook voor de bestaande deelnemers wijzigt er het één en ander.
Wet op de Ondernemingsraden (WOR)
Als lid van de ondernemingsraad (or) kunt u nauw betrokken zijn bij de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Op grond van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) heeft u namelijk instemmingsrecht. De wijziging van het pensioenstelsel heeft tot gevolg dat alle pensioenregelingen wijzigen, dus ook die van u. Dit instemmingsrecht geldt overigens niet als de pensioenregeling wordt geregeld in een cao of als sprake is van verplichte deelneming in een pensioenfonds (Bpf, Opf of Apf). Heeft de onderneming één of meer vrijwillige regelingen, dan geldt het instemmingerecht voor deze regelingen weer wel.
Ontdek meer
Wat is uw rol als lid van de ondernemingsraad (OR)
Als lid van de or overlegt u over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen. U behartigt daarbij de belangen van alle medewerkers. Als een onderneming meer dan 50 medewerkers in dienst heeft is de onderneming verplicht om een or op te stellen. Hierbij heeft de or recht op alle informatie die voor de uitvoering van zijn taak nodig is. Het is daarom belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de arbeidsvoorwaarden in zijn algemeenheid en van de pensioenregeling in het bijzonder.
Als lid van de or stimuleert u onder meer dat er gelijke behandeling is voor jong en oud en dat er voldoende rekening wordt gehouden met economische omstandigheden zoals het MVO-beleid en bijvoorbeeld inflatie.
Hoe bereid u zich voor op het nieuwe pensioenstelsel
Nu Wet toekomst pensioenen door de Eerste Kamer is aangenomen kunt u zich laten voorlichten zodat ieder lid voldoende kennis heeft om effectief aan het besluitvormingsproces deel te nemen. Wij adviseren werkgevers om een tijdsplan op te stellen waarin wordt vastgesteld wanneer welke stappen worden gezet. Dit geeft de onderneming rust en het creëert duidelijkheid binnen uw organisatie. Vanzelfsprekend kan uw adviseur u hierbij helpen. Hieronder een aantal activiteiten die direct al kunnen worden uitgevoerd:
Onderneming: Pensioencommissie samenstellen
Een werkgever kan in plaats van de ondernemingsraad (or) ook een pensioencommissie samenstellen die de gehele transitie naar het nieuwe pensioenstelsel begeleid. Hiermee creëert de werkgever bestendigheid in het besluitvormingsproces voor als er tijdens het besluitvormingsproces or-verkiezingen gehouden moeten worden.
HR: Pensioenvisie herijken
Is de visie van HR op de pensioenregeling, de arbeidsvoorwaarden en/of het personeelsbeleid nog dezelfde. Zo niet, dan is het verstandig om eerst een nieuwe visie vorm te geven. Kijk hierbij ook naar alle belangrijke ontwikkelingen zoals inflatie, MVO-beleid en de ‘war for talent’. U kunt ook onderzoeken waar de werknemers behoefte aan hebben en wat ze wel/niet belangrijk vinden.
OR: Is de ondernemingsraad al op de hoogte?
Uit een recent door ons uitgevoerd onderzoek is gebleken dat bij twee op de drie ondernemingen de ondernemingsraad/of de personeelsvertegenwoordiging nog niet is geïnformeerd over de aanstaande wijzigingen. Download gratis het volledige onderzoeksrapport
VLC-Academy
VLC & Partners kan workshops voor uw HR/OR en overige belanghebbenden organiseren. De workshop/opleiding wordt volledig worden afgestemd op uw pensioenregeling en/of arbeidsvoorwaarden. Na de workshop/opleiding beschikt de deelnemer over voldoende kennis om diens rol in het besluitvormingsproces te kunnen uitvoeren. Ga naar de VLC-Academy.
Wilt u -nog- meer informatie?
De overheid heeft twee platformen geïntroduceerd waarop kennisdeling rondom het nieuwe pensioenstelsel centraal staat. Relevante informatie voor betrokken partijen als werkgevers en ondernemingsraden vindt u hier. Meer algemene informatie en informatie voor de individuele werknemer vindt u hier. Wij beseffen dat deze platformen heel veel informatie bevatten en dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Op onze website beperken wij ons daarom ook tot de hoofdlijnen. Meer specifieke of specialistische informatie kunt u natuurlijk ook altijd via uw persoonlijke adviseur verkrijgen.