Het pensioenakkoord, dat door Minister Carola Schouten als wetsvoorstel onder de naam Wet toekomst pensioenen (Wtp) is ingediend, is inmiddels door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen. De nieuwe wet moet een einde maken aan de jarenlange onzekerheid of de dekkingsgraad nog wel voldoende is en of het pensioen gekort moeten worden. Daarom is er gekozen voor een geheel nieuw pensioenstelsel.
De belangrijkste wijzigingen in het nieuwe pensioenstelsel zijn:
- Het nieuwe pensioenstelsel is persoonlijker en transparanter.
- Voor alle nieuwe toetreders geldt voortaan een gelijkblijvend premiepercentage (zie hieronder).
- Er komt een beter nabestaandenpensioen.
- Extra keuzerecht, 10% opname ineens bij pensioeningang.
- De AOW-leeftijd stijgt als gevolg van het pensioenakkoord minder snel.
- Betere afspraken voor werknemers met zware beroepen.
- Zelfstandigen krijgen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Pensioenopbouw vanaf 18 jaar.
- Geen wachttijd meer voor pensioenopbouw.
- Witte vlekken beperken, dit wil zeggen dat de Minister een zorgplicht heeft om ervoor te zorgen dat het aantal werknemers zonder pensioenregeling wordt verlaagd van 900.000 tot 450.000 werknemers in 2029.
Ontdek meer
Misschien wel de meest in het oog springende aanpassing is dat er straks nog maar één pensioenregeling mogelijk is, namelijk een beschikbare premieregeling met een voor iedere deelnemer in de onderneming hetzelfde premiepercentage. Voor bestaande werknemers geldt dat ze in de huidige beschikbare premieregeling met een oplopend premiepercentage mogen blijven zitten, totdat ze uit dienst zijn. Heeft de onderneming echter een middelloon- of wellicht nog een eindloonregeling dan geldt deze uitzondering niet. Deze regelingen moeten uiterlijk 1 januari 2028 zijn omgezet naar een beschikbare premieregeling. Deze mag dan nog wel een oplopend premiepercentage bevatten.
Werknemers die na de inwerkingtreding van de nieuwe pensioenregeling in dienst treden, komen automatisch in de nieuwe regeling met een gelijkblijvend premiepercentage.
Wat betekent het pensioenakkoord voor werkgevers?
Iedere werkgever wordt door het pensioenakkoord en als direct gevolg daarvan het nieuwe pensioenstelsel geconfronteerd met wijzigingen van de pensioenregeling. Als er sprake is van een verplichtstelling vanuit een pensioenfonds dan maken de sociale partners afspraken over de invulling van de nieuwe pensioenregeling. Is er geen verplichtstelling, dan mag u de nieuwe regeling zelf inrichten, uiteraard in samenspraak met een werknemersvertegenwoordiging en/of de ondernemingsraad.
Hoe de wijzigingen voor de werknemers uitpakken is afhankelijk van de keuzes die worden gemaakt. Voor een werkgever kunnen de wijzigingen een unieke mogelijkheid zijn om het volledige pakket aan arbeidsvoorwaarden te heroverwegen. Jongere generaties kiezen immers steeds vaker voor meer flexibiliteit, meer vrije tijd of juist betere opleidings- of doorgroeimogelijkheden. Hoe gaat u ervoor zorgen dat u juist voor de nieuwe generaties een aantrekkelijke werkgever blijft en tegelijkertijd de oudere generaties blijft behouden?
Wat betekent het pensioenakkoord voor werknemers?
Werknemers vragen zich steeds vaker af: Wat betekent het pensioenakkoord voor ‘mijn pensioen’? Na wijziging van de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd komen er nu weer ingrijpende wijzigingen aan. De meeste werknemers nebben nauwelijks een idee op welk inkomen zij kunnen rekenen als zij met pensioen gaan. Daarom is pensioencommunicatie zo belangrijk. Voor werkgevers is het de kunst om op de juiste momenten communicatie beschikbaar te stellen, soms in de vorm van een groepspresentatie, soms in de vorm van een een-op-een gesprek.
Wilt u -nog- meer informatie?
De overheid heeft twee platformen geïntroduceerd waarop kennisdeling rondom het nieuwe pensioenstelsel centraal staat. Relevante informatie voor betrokken partijen als werkgevers en ondernemingsraden vindt u hier. Meer algemene informatie en informatie voor de individuele werknemer vindt u hier. Wij beseffen dat deze platformen heel veel informatie bevatten en dat u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Op onze website beperken wij ons daarom ook tot de hoofdlijnen. Meer specifieke of specialistische informatie kunt u natuurlijk ook altijd via uw persoonlijke adviseur verkrijgen.