Expertisediensten

Expertisediensten

Wij helpen ondernemingen dagelijks met het adviseren over en beheren van hun pensioenregelingen. Toch kan het voorkomen dat een onderneming specifieke expertise nodig heeft die verder gaat. Onze specialisten bieden diepgaande kennis en maatwerkoplossingen voor complexe pensioenvraagstukken. Of het nu gaat om een eventuele verplichtstelling van een pensioenfonds, harmonisatie- of fusietrajecten, of complexe actuariële adviezen, onze specialisten staan klaar om uw HR-afdeling te ondersteunen met hoogwaardige en gerichte dienstverlening.

Hieronder vindt u een overzicht van onze belangrijkste expertisediensten. Mocht uw specifieke wens of behoefte er niet bij staan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Met onze pragmatische en persoonlijke aanpak hebben we voor elk pensioenvraagstuk een oplossing.

Onze expertisediensten

BPF-onderzoek

Wij onderzoeken of u als werkgever verplicht bent om u aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds (bpf). Dit kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben. In Nederland geldt voor bepaalde sectoren namelijk een wettelijke verplichting om deel te nemen aan een bedrijfstakpensioenfonds. De sociale partners in deze sectoren kunnen een aanvraag indienen bij de Minister, die bij voldoende vertegenwoordiging een verplichtstellingsbesluit neemt. Dit besluit specificeert bij welke werkzaamheden bedrijven zich moeten aansluiten.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de aanmelding bij het verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfonds. Indien u dit niet doet, kan het fonds u met terugwerkende kracht aansluiten, waardoor u premies over een lange periode alsnog moet betalen. Werknemers kunnen ook met terugwerkende kracht pensioenrechten claimen.

Daarnaast kan een verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds ook een verplichte cao met zich meebrengen, wat gevolgen heeft voor andere arbeidsvoorwaarden.

BPF onderzoek


 

Vrijstelling van de verplichting van het Bedrijfstakpensioenfonds (bpf) 

Bij deze dienstverlening onderzoeken wij of u als werkgever vrijgesteld kunt worden van de verplichtstelling van het bedrijfstakpensioenfonds en wat hiervoor nodig is. Zodra is vastgesteld dat een verplichtstelling van toepassing is, bekijken wij de mogelijkheden voor vrijstelling.

Een vrijstelling kan bijvoorbeeld worden verkregen als u al een pensioenregeling had voordat de verplichtstelling van kracht werd. Uw bestaande pensioenregeling moet dan minimaal gelijkwaardig zijn aan de regeling van het bedrijfstakpensioenfonds. Deze eis tot gelijkwaardigheid geldt ook met terugwerkende kracht vanaf de start van de verplichtstelling.

Onze experts begeleiden u door het hele proces en zorgen ervoor dat uw pensioenregelingen aan alle vereisten voldoen, zodat u mogelijk vrijstelling kunt krijgen en eventuele financiële lasten kunt beperken.

 

BPF onderzoek


 


 

Due Diligence onderzoek bij bedrijfsovername 

Een Due Diligence onderzoek wordt uitgevoerd ingeval er sprake is van een bedrijfsovername. Het onderzoek richt zich op mogelijke pensioenrisico's in het over te nemen bedrijf. Terwijl de actieve pensioenregeling vaak bekend is, kunnen er ook risico's schuilen in pensioenregelingen uit het verleden, zoals indexatieverplichtingen of boekhoudkundige vereisten.

Wij analyseren grondig of er een verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is en of de bestaande pensioenregeling na de overname kan blijven bestaan. Dit hangt af van het type bedrijfsovername. Het is cruciaal om deze risico's vooraf in kaart te brengen, zodat u niet achteraf voor onverwachte kosten komt te staan, zoals bijstortingsverplichtingen.

Onze experts zorgen ervoor dat u een volledig inzicht krijgt in alle mogelijke pensioenverplichtingen, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en financiële verrassingen vermijdt. Neem contact met ons op voor een gedetailleerd en professioneel due diligence onderzoek.

Due Diligence


 

Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden

Na een bedrijfsovername zijn er vaak twee verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten binnen de organisatie. We helpen u graag deze pakketten, met name de pensioenregelingen, te harmoniseren.

Het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden leidt tot duidelijkheid en eenvoud binnen de organisatie, wat vooral HR ten goede komt. We helpen u bij het bepalen welke pensioenregeling in de toekomst zal gelden en hoe bestaande regelingen zich verhouden tot de nieuwe uniforme regeling. Hierbij is het belangrijk te beoordelen of de nieuwe regeling een verbetering of versobering betekent.

Bij versoberingen is het belangrijk om compensatiemechanismen te overwegen, zoals loonsverhogingen of andere arbeidsvoorwaardencomponenten. Betrek hierbij vroegtijdig de ondernemingsraad of pensioencommissie om draagvlak en akkoord te verkrijgen.

Mocht er behoefte zijn om het volledige arbeidsvoorwaardenpakket, dus niet alleen de verzekerbare arbeidsvoorwaarden, te harmoniseren, dan hebben wij binnen ons netwerk een partner die hierin gespecialiseerd is: Het WerkLab, klik hier voor meer informatie.

Onze specialisten begeleiden u door dit hele traject, zodat uw bedrijf een soepele overgang naar geharmoniseerde arbeidsvoorwaarden ervaart.

Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden


 

Collectieve waardeoverdracht

Bij een collectieve waardeoverdracht wordt de waarde van een premievrije pensioenregeling overgedragen naar een nieuwe pensioenregeling. Dit proces wordt geïnitieerd door de werkgever en vereist instemming van de werknemers, aangezien zij wettelijk bezwaarrecht hebben.

Wij onderzoeken en begeleiden de collectieve waardeoverdracht. Wij zorgen ervoor dat werknemers volledig en duidelijk geïnformeerd worden over de wijzigingen in hun pensioenaanspraken, eventuele garanties en veranderingen in beleggingen. Een transparante vergelijking van de pensioenopbrengsten is essentieel om werknemers gerust te stellen en akkoord te krijgen.

Daarnaast begeleiden wij het proces van aanmelding bij De Nederlandsche Bank (DNB). DNB beoordeelt de collectieve waardeoverdracht voordat deze kan worden uitgevoerd. Wij zorgen voor een zorgvuldige en correcte begeleiding tijdens dit gehele traject, zodat de waardeoverdracht soepel en conform de regelgeving verloopt.

Onze experts staan klaar om zowel werkgevers als werknemers te ondersteunen en te informeren gedurende dit belangrijke proces

Collectieve waardeoverdracht


 

WTP-advies

Met de invoering van de Wet toekomst pensioenen (WTP) moeten alle pensioenregelingen uiterlijk 1 januari 2028 zijn aangepast. Deze wetgeving brengt ingrijpende veranderingen met zich mee die invloed hebben op zowel werkgevers als werknemers.

Wij helpen bedrijven bij de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. We analyseren uw huidige pensioenregeling(en) en adviseren over de noodzakelijke aanpassingen om te voldoen aan de nieuwe wetgeving. Hierbij houden we rekening met de belangen van zowel de werkgever als de werknemers en zorgen we voor een evenwichtige en transparante overgang.

Een belangrijk onderdeel van ons advies is het informeren en betrekken van de werknemers bij deze veranderingen. We leggen uit wat de nieuwe wetgeving betekent voor hun pensioenopbouw en welke keuzes ze moeten maken. Daarnaast begeleiden we het overleg met de ondernemingsraad en andere betrokken partijen om draagvlak te creëren.

Bezoek onze website voor meer informatie over het nieuwe pensioenstelsel en hoe wij u kunnen helpen.

WTP-advies


 

Transparantie in de URM-set

De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert elk kwartaal scenariosets die de basis vormen voor de Uniforme Reken Methodiek (URM). Deze methodiek is belangrijk voor diverse pensioenberekeningen, zoals de communicatie over verwachte pensioenuitkeringen, fiscale premiebegrenzing, risicohouding, ambitiedoelstellingen, premieniveaus en de hoogte van pensioenuitkeringen.

De URM wordt ook gebruikt bij vergelijkingen, aanpassingen van regelingen, compensatieregelingen, collectieve waardeoverdrachten en het toekomstig invaren van pensioenrechten binnen pensioenfondsen. De complexiteit van deze methode roept vaak vragen op over de exacte berekeningen en scenario's. 

Wij bieden duidelijkheid en inzicht in de URM-set door complexe scenario’s te vertalen naar begrijpelijke en visuele informatie. Wij helpen u en uw werknemers om de impact van verschillende scenario's te begrijpen en maken deze methodiek toegankelijk en transparant.

Heeft u behoefte aan verduidelijking van de URM-set en bijbehorende scenario’s? Onze specialisten staan klaar om u te ondersteunen en te zorgen voor helderheid in uw pensioencommunicatie.

Transparantie in de URM-set

 

Neem contact op voor specialistisch advies

Onze specialisten staan klaar om u te ondersteunen met op maat gemaakte oplossingen voor al uw pensioenvraagstukken. Heeft u vragen over een van onze diensten of wilt u meer weten over hoe wij uw organisatie kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen werken we aan een toekomstbestendige en financieel gezonde bedrijfsvoering.

Hugo van Kuijeren

Hugo van Kuijeren

Directie & Management Manager Expertise Centrum Pensioen 06 53 20 86 58 hugo.vankuijeren@vlc-partners.nl
Lars Peters

Lars Peters

Employee Benefits 06-45231616 lars.peters@vlc-partners.nl
Michel Kamps

Michel Kamps

Employee Benefits 06-30852891 michel.kamps@vlc-partners.nl
Peter van der Nat

Peter van der Nat

Employee Benefits 06-55816373 peter.vandernat@vlc-partners.nl
Sonja Koopmans

Sonja Koopmans

Employee Benefits 06-53801047 sonja.koopmans@vlc-partners.nl