Waar moet u op letten bij de aankoop van een monumentaal pand?

Waar moet u op letten bij de aankoop van een monumentaal pand?
Waar moet u op letten bij de aankoop van een monumentaal pand?

Waar moet u op letten bij de aankoop van een monumentaal pand?

Publicatiedatum: 16 mei 2024

Wonen of werken in een monument is uniek, maar kan ook uitdagend zijn. U bewaart een stukje geschiedenis, maar een monumentaal pand vergt ook veel onderhoud en valt onder specifieke regelgeving. Tegelijkertijd kunt u als monumenteigenaar gebruik maken van subsidies en een speciale monumentenhypotheek. In dit artikel zetten we alle afwegingen bij de aankoop van een monument voor u op een rij.

Tips voor de aankoop van een monument

Financiering

Een monument aanschaffen kan met een gewone hypotheek. Wij helpen u graag met de financiering hiervan. Vanuit VLC & Partners bieden wij passend hypotheekadvies aan voor iedere situatie. Lees hier meer over hypotheekadvies 

Een normale hypotheek kunt u aanvullen met een monumenten-hypotheek. De monumentenhypotheek is aan te vragen bij het Nationaal Restauratiefonds. Deze lening kan dan ingezet worden om het pand te verduurzamen, restaureren of het een andere bestemming te geven. Voor informatie over de voorwaarden, looptijd en aanvraagprocedure verwijzen wij u graag naar de website van het restauratiefonds. 

U heeft vaker een verbouwing of restauratie

Als monumenteneigenaar moet u zich aan regels houden om de culturele of historische waarde van de woning te beschermen. Doet u dit niet, en laat u het pand vervallen, dan kan de gemeente subsidies intrekken. Regelmatig onderhoud wordt dus aangeraden en dit gaat gepaard met extra kosten. Vaak zijn er specifieke materialen en technieken nodig, evenals specialistische kennis en kunde. 

Ook verduurzaming vergt om maatwerk. Zo mag verduurzamen niet ten koste gaan van het authentieke karakter van het huis, bijvoorbeeld bij enkelglas bij de glas in lood ramen. Toch zijn er altijd mogelijkheden. Een gespecialiseerd energieadviseur kan u hierbij helpen. 

Meer contact met de gemeente

Voor verbouwingen, verduurzaming, restauraties of andere aanpassingen aan uw monument heeft u doorgaans een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt zowel voor veranderingen aan de binnen- als buitenkant van uw monument. De aanvraag bij de gemeente kan tot zes maanden duren. Verder dient u bij de gemeente te informeren wat wel en niet mogelijk is qua aanpassingen aan uw monument. Er is vaak minder mogelijk dan bij een normaal woonhuis. In een ander artikel op onze site (Link naar artikel over restauratie monument) beschrijven we uitgebreid waar  u verder rekening mee dient te houden bij het restaureren van uw monument en het contact met architecten, de gemeente en aannemers. 

Mogelijke subsidies

Hoewel het onderhoud van een monument hogere kosten en veel regelwerk met zich meebrengt, kunt u aanspraak maken op bepaalde subsidies voor het onderhoud van uw monument.

- Instandhoudingssubsidie: Als uw monument geen woonhuis is, zoals een kerk of molen, kunt u instandhoudingssubsidie aanvragen voor het onderhoud aan uw rijksmonument. Het onderhoud moet worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (Stichting ERM).

- Woonhuissubsidie: Voor een monumentaal woonhuis kunt u aanspraak maken op woonhuissubsidie, die ook gebruikt kan worden voor de instandhouding van monumentale onderdelen. 

Daarnaast bieden veel gemeenten speciale subsidies voor restauraties en verduurzaming. Vraag bij uw gemeente naar de mogelijkheden, aangezien deze per gemeente kunnen verschillen.

Speciale verzekering voor monumenten

Hoewel dit niet verplicht is, wordt het aangeraden om een speciale monumentenverzekering af te sluiten. Deze verzekering houdt rekening met de extra kosten voor herstel van uw monument door het gebruik van authentieke materialen en specialistische kennis. 

Bij VLC & Partners bieden we een monumentenverzekering aan die ervoor zorgt dat uw erfgoed beschermd blijft tegen onvoorziene omstandigheden. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze op maat gemaakte monumentenverzekeringen en hoe wij u kunnen helpen uw stukje geschiedenis te bewaren. 

 

Meer weten over onze monumentenverzekering

 

Meer weten?

Zo kunt u goed voorbereid en met een gerust hart genieten van uw monumentale pand. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Ook kunt u nuttige informatie vinden op de volgende sites:

-          Restauratiefonds voor de monumentenhypotheek en andere leningen voor onderhoud, restauratie, verduurzaming en herbestemming.

-          Monumenten.nl voor inspiratie en praktische tips voor monumenteigenaren 

Neem contact met ons op