Veilige stedentrip in Europa: De beste bestemmingen en tips

Veilige stedentrip in Europa: De beste bestemmingen en tips
Veilige stedentrip in Europa: De beste bestemmingen en tips

Veilige stedentrip in Europa: De beste bestemmingen en tips

Publicatiedatum: 1 juli 2024

Numbeo brengt met een crime-index de veiligheid van steden in kaart. Als u op zoek bent naar een veilige en aangename stedentrip in Europa, zijn er tal van geweldige bestemmingen om te overwegen. Naast Nederlandse steden zoals Groningen en Den Haag, zijn er vele andere Europese steden met een lage criminaliteitsindex die het ontdekken waard zijn. Hier zijn vijf aanraders die perfect zijn voor een veilige stedentrip.

Vijf veilige steden in Europa

Zagreb – Kroatië
Op slechts twee uur vliegen van Nederland ligt Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Veel toeristen die naar Kroatië reizen, trekken naar de prachtige kustlijn en slaan Zagreb over. Dit is zonde, want Zagreb is een veilige stad die veel te bieden heeft op het gebied van musea, architectuur en cultuur. De stad heeft een centraal Europees karakter dat vergelijkbaar is met Bratislava, maar biedt een unieke ervaring vergeleken met de Kroatische kuststeden. Bezoek de indrukwekkende Sint-Stefanuskathedraal en bewonder het kleurrijke dak van de Sint-Marcuskerk. Met zijn vele parken en levendige cafécultuur biedt Zagreb een ontspannen en uitnodigende sfeer voor toeristen.

Bern – Zwitserland
Bern, gelegen in een boog van de rivier de Aare en omgeven door de indrukwekkende Alpentoppen, is een stad die bekend staat om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur en pittoreske straatjes. Geniet van een wandeling langs de Aare-rivier of neem een verfrissende duik in het heldere water. Bern combineert historische charme met een levendige culturele scene en moderne voorzieningen, wat het een unieke en aantrekkelijke bestemming maakt. 

Ljubljana – Slovenië
De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, wordt steeds populairder, mede dankzij de betaalbare vluchten ernaartoe. Deze compacte stad heeft bijzondere bezienswaardigheden zoals het kasteel van Ljubljana, de Drievoudige Brug (Tromostovje) en de barokke Sint-Nikolaaskathedraal. Ljubljana is ideaal voor een paar dagen verblijf, waar u de stad lopend of fietsend kunt verkennen en kunt genieten van de mooie boulevards, groene parken en gezellige terrasjes. De stad biedt een perfecte mix van historische charme en moderne gezelligheid.

Trondheim – Noorwegen
Trondheim, wellicht minder bekend, is zeker een bezoek waard tijdens een rondreis door Noorwegen. Trondheim combineert historische charme met moderne vitaliteit, dankzij zijn levendige studentenbevolking. Het charmante Bakklandet-district, met zijn kleurrijke houten huizen en sfeervolle cafés en restaurants, biedt een kijkje in het verleden van de stad. Bezoek de imposante Nidarosdom, één van de belangrijkste kathedralen van Noorwegen, en verken de stad lopend of per fiets om de vele bezienswaardigheden te ontdekken.

München – Duitsland
München is wereldwijd beroemd om het jaarlijkse Oktoberfeest, een van de grootste volksfeesten ter wereld. Maar ook buiten deze weken is München een leuke bestemming voor een stedentrip. Met zijn levendige stadscentrum en rijke biercultuur is het een favoriete bestemming onder toeristen. Bezoek de indrukwekkende Marienplatz met het Neues Rathaus en zijn beroemde klokkenspel, of geniet van een bezoek aan één van de vele brouwerijen en parken. München combineert historische pracht met moderne gezelligheid, wat het een perfecte stad maakt voor een veilige en boeiende stedentrip.

Praktische tips voor een veilige reis

Mogelijk heeft u nu inspiratie opgedaan voor een toekomstige stedentrip binnen Europa, maar zakkenrollers en oplichters zijn in elke stad actief. Daarom beschrijven we enkele tips, zodat u nog veiliger over straat kunt.

1.      Wees alert op uw spullen
Zakkenrollers gebruiken vaak slimme technieken om u af te leiden. Iemand botst bijvoorbeeld tegen u aan of spreekt u aan, waardoor u even niet op uw tas let. Wees daarom altijd alert en houd uw spullen goed in de gaten om dit soort situaties te voorkomen.

2.      Neem niet te veel cash mee en bewaar documenten op verschillende plekken 
In het buitenland is het soms handig om wat contant geld bij u te hebben, vooral in landen met een andere munteenheid. Toch raden we aan om niet te veel cash bij u te dragen; pinnen is vaak veiliger. Bewaar uw paspoort, geld en andere waardevolle bezittingen op verschillende plekken. Heeft u uw paspoort overdag niet nodig? Laat het dan samen met andere waardevolle items in de kluis van uw hotelkamer.

3.      Koop een tracker
Veel mensen plaatsen een tracker in hun koffer om deze in en rondom het vliegveld te kunnen volgen, maar u kunt ook een tracker in uw handtas of andere waardevolle items stoppen. Hiermee kunt u de locatie van uw bezittingen te allen tijde volgen via uw telefoon. Dit geeft extra zekerheid en gemoedsrust.

4.      Voorkom een té dure taxirit
Te dure taxi’s zijn een veelvoorkomend probleem in het buitenland. Maak van tevoren duidelijke afspraken met de chauffeur en vraag naar de gemiddelde taxiprijzen bij uw hotel. U kunt ook gebruikmaken van taxi-apps waarin u van tevoren online betaalt. Dit voorkomt verrassingen achteraf en zorgt voor een eerlijke prijs.

5.      Trap niet in verkooptrucs
U kunt geconfronteerd worden met verkooptrucs waarbij u zich verplicht voelt iets te kopen. Een vriendelijke man die u thee aanbiedt in zijn winkel of een straatverkoper met een gokspelletje lijken onschuldig, maar vaak leidt dit tot onverwachte kosten. Wijs mensen af die u met ouderwetse trucs proberen over te halen iets te kopen. U bent zelf baas over uw portemonnee.

 

Denk aan uw reisverzekering

Met deze tips bent u beter voorbereid om veilig van uw stedentrip te genieten. Blijf alert, neem voorzorgsmaatregelen, denk aan uw reisverzekering en geniet volop van uw avontuur in Europa!

Meer over de reisverzekering